Tutorial Hosting

Data publicarii: Aprilie 2003

Tutoriale » Hosting » Tutorial Hosting Partea 1

Hosting Apr 2003

Tutorial Hosting - Partea 1

Pentru a fi prezenti pe Internet sau mai simplu a avea un site avem nevoie de: Introducere
Aceasta prezenta pe Internet poate fi realizata in 2 feluri: gratuit sau cu plata.
  • Gratuit se poate obtine domeniu si gazduire pe un server, eventual si adresa de email. In acest mod va puteti publica pentru inceput site-ul avand totusi unele limitari impuse de administratorul serverului.
  • Cu plata va puteti inregistra domeniul dorit (daca este disponibil) si gazdui site-ul pe un server cu mai multe facilitati comparativ cu varianta anterioara.
Nume domeniu
Este de fapt numele unic prin care un site poate fi accesat din Internet.

Domeniile pot fi:

  • de tip .ro, inregistrate in Romania la RNC, platibile o data pe viata, sau
  • de tip international .com .net .biz .info, platibile anual
Inainte de a inregistra un domeniu trebuie sa verificam ca acel nume este liber. Daca este de tip .ro acest lucru se poate face pe pagina RNC.ro. Pentru inregistrare trebuie sa completati un formular cu date personale care ulterior vor fi asociate cu domeniul Dvs.

Sus

Gazduire (Web Hosting)
Webhosting este termenul pentru gazduire pe server a unui domeniu si poate fi: gratuita, pe un server care ofera astfel de servicii sau pe propriul calculator configurat ca server de web, sau cu plata.

Oferta de gazduire este foarte variata si difera prin urmatoarele caracteristici:

  • tehnologia de gazduire: Unix, Linux, Windows
  • amplasarea serverului (in tara sau in strainatate)
  • dimensiune domeniu (de la 5MB la spatiu nelimitat)
  • trafic lunar
  • numar subdomenii
  • numar adrese email
  • tipul accesului la cont (ftp sau http)
  • tipurile fisierelor acceptate pe server
  • dimensiunea maxima a fisierelor acceptate pe server
  • servicii auxiliare oferite (contor pagini, promovare site, top, carte de oaspeti, forum, etc.)
Gazduire gratuita
In acest caz domeniul este de fapt un subdomeniu al unui server (de exemplu: nume.server.ro)
Astfel de servere romanesti sunt: as.ro, lx.ro, rol.ro, bumerang.ro, idilis.ro, xhost.ro, hostinger.ro
Pachetul de facilitati este redus si in plus administratorul isi recupereaza cheltuielile incluzind bannere publicitare pe paginile gazduite.

Gazduire pe propriul server
Propriul calculator conectat 24h la Internet avand o adresa IP statica poate fi configurat ca server de web instaland Apache Server care este gratuit. In plus puteti instala un limbaj de programare ce ruleaza pe server, de exemplu PHP, si un sistem de gestiune a bazelor de date, de exemplu MySQL (amandoua aplicatiile sunt gratuite).
Aceasta solutie implica un server care sa poata functiona 24h, ceea ce implica o investitie semnificativa, si servicii de intretinere si back-up.

Gazduire cu plata
Date asociate domeniului
Dupa max. 48 ore de la achitarea domeniului (nume.ro) si a gazduirii puteti face o verificare la RNC introducand in acea casuta numele.ro al domeniului Dvs.. In pagina de raspuns vor fi afisate multe date printre care si nameserver-ul corespunzator DNS-ului (pot fi 1 sau 2).

Administrarea domeniului
Dupa achitarea platii pentru gazduire veti primi un username si o parola necesare logarii la pagina web de administrare a domeniului. De aici va puteti configura aproape orice este legat de domeniul Dvs., cum ar fi: adaugare si configurare adrese de email, conturi FTP, upload fisiere, configurare pagini de eroare, statistici online, adaugare subdomenii.

Transferul fisierelor pe serverul de gazduire
Transferul fisierelor poate fi facut din pagina de administrare a domeniului sau folosind programe specializate de tip FTP (File Transfer Protocol). Cateva astfel de programe sunt: CuteFTP, SmartFTP sau variante gratuite: FileZilla sau Core FTP.

Traficul lunar este dat de cantitatea de date solicitate de vizitatori de pe serverul de gazduire la acceasarea paginilor web. Cu cat paginile web vizitate sunt mai multe sau mai mari cu atat traficul lunar este mai mare.
Traficul lunar se calculeaza astfel:
(numar vizite/zi)*(numar pagini/vizita)*(marime pagina)*30zile
Exemplu: 250 vizite/zi, 5 pagini vizitate si 40kB marimea medie a paginilor
Traficul lunar=250*5*40kB*30=1500000kB=1500MB=1,5GB

Schimbarea serverului de gazduire
Acest lucru se face in situatia in care nu sunteti multumit de conditiile de gazduire sau cand gasiti o oferta mai buna.
Practic acest lucru se reduce la inlocuirea DNS-urilor vechi cu cele corespunzatoare noului server si mutarii fisierelor pe noul server.
Pentru domenii de tip .ro modificarea se face la RNC numai de catre posesorul domeniului urmand pasii recomandati.
Dupa propagarea noilor DNS-uri care dureaza maximum 48 ore puteti face o verificare la dnsreport.com.

Sus

Site-ul propriu-zis
Cum am mai spus site-ul propriu-zis este format din fisiere.
Paginile pe care le vizionam folosind browserul sunt de fapt fisiere gazduite pe server. Aceste fisiere sunt realizate folosind anumite "tehnologii" (de exemplu HTML, PHP) si pot contine text, imagini, sunete sau filme.

Construirea unui site
Mai multe detalii gasiti aici.

Sus

Monitorizare site
Serviciile de monitorizare ofera celor interesati date utile despre vizitatorii site-urilor (numarul lor, date asupra sistemului de operare folosit, data si ora accesarii si multe altele). Datele se obtin online prin simpla accesare a paginii web a serviciului. Informatiile oferite de aceste servicii sunt utile companiilor care isi promoveaza activitatea prin Internet iar pe de alta parte webdesigner-ului.

Monitorizarea se poate face apeland la:

  • serviciile gratuite sau platite ale unor companii specializate
  • servicii oferite de serverul de gazduire
  • scripturi specializate inserate in pagini de catre webdesigner, dar care ofera o gama redusa de informatii
Oferta romaneasca pentru servicii gratuite de scanare a traficului sunt: Trafic.ro si Statistici.ro, toate avand conditii comune:
  • Completarea online a unui formular de inscriere (date personale, username, password)
  • Obtinerea unui cont personal pentru vizualizarea datelor furnizate
  • Obtinerea unui mic cod ce va fi introdus in paginile site-ului Dvs.
  • Site-ul Dvs. va contine un link catre site-ul de scanare
Sus

Legenda
Server - Calculator conectat permanent la Internet. Acest calculator poate gazdui simultan fisierele unuia sau mai multor domenii.
Browser - Program folosit pentru vizualizarea paginilor existente pe Internet (de exemplu Internet Explorer, Mozilla, Firefox, Opera)
Link - Prin simpla apasare se face trimitere (legatura) catre o alta pagina de pe Internet. De obicei link-ul este afisat subliniat (underline).
DNS - Domain Name Server este un serviciu care translateaza numele domeniului (de exemplu nume.ro) in adresa IP (care este practic modul de organizare al Internetului). Numele domeniului este mai usor de tinut minte comparativ cu adresa IP care este numerica. De fiecare data cind folositi un nume de domeniu, un serviciu DNS translateaza acel nume in adresa IP. Sistemul DNS este de fapt o retea de servere. Daca propriul DNS nu poate rezolva translatarea el intreaba un alt server, si tot asa, pana cand este este returnata adresa IP corecta.

Sus

Tutoriale
25 Apr 2024  11:40 PM

Copyright © 2005-2023 Termeni si conditii
 
Comentarii:
Alina
10-03-2013
Am cumparat si eu un domeniu .ro. Acum invat sal administrez din cpanel si sa creez adresele de email si baza de date. Siteul e facut dar rebuie sal mut de pe un domeniu gratuit pe cel platit
Eugen
23-03-2013
Mi am cumparat un domeniu .ro si nu stiu unde sal gazduiesc. Am citit pe forumuri despre acest subiect, dar nicium gazduitor nu scapa sa fie aratat cu degetul. Imi poti face o recomandare pentru gazduire site? Thx
Autor
26-03-2013
Gazduitorii ofera aceleasi facilitati (spatiu de stocare, nr. baze date, nr. adrese email, UpTime, subdomenii, periodicitate back-up site) iar preturile sunt aproape aceleasi.
Alege cativa gazduitori care par "tentanti" si apoi cauta pe forumuri parerile utilizatorilor la adresa lor. Bafta!

Sus