Configurare retea wireless

Data publicarii: Ianuarie 2008

Tutoriale » Networking » Configurare retea wireless

Networking Jan 2008

Configurare wireless

Retelele wireless pot opera in modul Ad-Hoc sau Infrastructure. In acest articol vom discuta numai despre modul Infrastructure.

Pentru a realiza o retea wireless aveti nevoie de un router wireless sau un Access Point si de echipamente cu capabilitati de conectare wireless (notebook, desktop, PDA, Play Station sau telefon mobil cu wireless).

Retea wireless

In prima faza folosind un calculator conectat la router prin cablu se realizeaza setarile pentru conectarea la Internet si abia apoi setarile privind conexiunea wireless.
Presupunand ca au fost facute setarile pentru conectarea la Internet a routerului trecem la configurare conexiune wireless.

Wireless Basic Settings

Pentru inceput veti realiza setarile de baza (parametrii conexiunii radio) in routerul wireless sau Access Point. Setarile sunt aceleasi indiferent de producator, dar denumirile lor pot fi diferite.

Retea wireless

Wireless Mode
Partea de wireless poate functiona in mai multe moduri si poate diferi functie de producator sau versiune de firmware. Modurile pot fi:
- AP (Access Point), este modul cel mai des utilizat, fiind specific modului Infrastructure, in care doua device-uri wireless nu sunt conectate direct, ci prin intermediul routerului sau Access Point-ului.
- Client, in acest mod partea radio conecteaza wireless portul WAN din router la un punct distant. Se foloseste de exemplu in cazul unei conexiuni wireless cu providerul.
- Ad-Hoc, in acest mod clientii se pot conecta direct intre ei :) , conexiunea dintre ei nu mai trece prin router.
- Client Bridged, in acest mod partea radio conecteaza wireless partea LAN a routerului cu un punct distant. Astfel partea LAN va fi in aceeasi retea cu partea LAN a punctului distant.

Wireless Network Mode
Standardul conexiunii wireless (B/G/A/N) ales trebuie sa fie suportat atat de router cat si de device-urile wireless din retea.
In banda de 2,4 Ghz pot fi folosite standardele B/G/N, iar in banda de 5 GHz standardul A/N. Viteza maxima pentru standardul B este 11 Mbps, pentru G si A este 54 Mbps, iar pentru N este de pana la 248 Mbps.
Daca in retea aveti device-uri care folosesc standarde diferite puteti seta Mixed.

SSID (Security Set Identifier) sau Wireless Network Name este numele asociat retelei wireless. Default acest parametru este setat cu numele producatorului sau modelul de router sau Access Point.
Din motive de securitate modificati SSID-ul implicit cu un termen fara legatura cu producatorul, modelul sau date personale.

Wireless Channel
Puteti seta unul din cele 13 canale disponibile pentru Europa.
Alegeti un canal care nu mai este folosit de un alt router wireless sau Access Point din zona voastra. Daca acelasi canal este folosit in mai multe retele din zona acesta poate fi motivul scaderii vitezei de conectare sau chiar al intreruperilor.

Wireless Broadcast SSID
Daca setati Enable veti afisa numele (SSID) in retea. Daca este Disable cand veti scana spectrul, reteaua nu va fi afisata.

Dupa ce ati setat toti acesti parametrii, realizati o conexiune wireless de proba cu un echipament (laptop sau telefon) fara nici o masura de securitate (criptare). Pentru aceasta setati Wireless Security Disabled.

Retea wireless

Conectarea la o retea wireless nesecurizata

Pe laptop deschideti View Available Wireless Networks, apasati Refresh network list. Din lista de retele detectate selectati reteaua creata anterior (care apare Unsecure wireless network), apoi apasati Connect.

Retea wireless

Va apare un mesaj ca va conectati la o retea nesigura nefiind criptata, apasati Connect Anyway.

Retea wireless

Daca totul a decurs OK ar trebui sa aveti pe laptop conexiune wireless la Internet.

Securitatea retelei wireless

Wireless MAC Filtering este cea mai simpla metoda pentru permiterea sau limitarea accesului intr-o retea wireless. Doar echipamentele wireless, carora in prealabil le-a fost inregistrata adresa MAC in aceasta lista din router sau Access Point, se vor putea conecta in reteaua wireless.

Wireless MAC Filter

Ascunderea SSID (Wireless Broadcast SSID Disabled) este o metoda pentru limitarea accesului neautorizat intr-o retea wireless.

Securizarea retelei se poate face cu WEP sau WPA.

WEP (Wired Equivalent Protection) este o metoda de criptare:
- folosind 64 biti (10 caractere hexa) sau 128 biti (26 caractere hexa). Caracterele hexa sunt: 0-9 si A-F
- autentificare Open sau Shared Key
Acum aceasta criptare WEP cu 64 biti poate fi sparta in cateva minute, iar cea cu 128 biti in cateva ore, folosind aplicatii publice.

WPA-PSK (WPA Preshared Key sau WPA-Personal) este o metoda mult mai sigura decat WEP. WPA2 este metoda cea mai sigura de criptare, fiind o varianta imbunatatita a metodei WPA. Si aceste criptari (WPA si WPA2) pot fi sparte daca parola contine putine caractere sau este un cuvant aflat in dictionar. Pentru a face imposibila spargerea acestei criptari folositi parole lungi, generate aleator.

Conectarea la o retea wireless securizata

Dupa ce ati realizat de proba o conexiune wireless nesecurizata este recomandat sa securizati aceasta conexiunea folosind WEP sau WPA.
In exemplul urmator am setat in router, in sectiunea Wireless Security, urmatoarele: WEP, key 1, 64 bits, passphrase parola

Retea wireless

Conectare la reteaua wireless cu un laptop
Pe laptop deschideti View Available Wireless Networks, apasati Refresh network list. Din lista de retele detectate selectati reteaua creata anterior (care apare Security-enabled wireless network), apoi apasati Connect.

Retea wireless

Pentru autentificare trebuie sa introduceti parola setata anterior pe router, apoi apasati Connect.

Retea wireless

Daca totul a decurs corect in View Available Wireless Networks ar trebui sa apara ca sunteti conectati la reteaua voastra.

Retea wireless

Conectare la reteaua wireless cu un smartphone cu Android
Intrati in meniul Settings al telefonului

Meniul Settings

Deschideti wireless-ul apoi scanati retelele existente. Selectati reteaua dorita, in cazul de fata no-wire

Retele wireless disponibile

Introduceti parola setata pe router

Parola retea wireless

Daca totul a decurs normal ar trebui sa fiti conectati la reteaua wireless dorita, in cazul de fata no-wire

Conectare la reteaua wireless

Sus

Tutoriale
05 Mar 2024  2:36 AM

Copyright © 2005-2023 Termeni si conditii
 
Comentarii:
Mihai
10-02-2011
am conexiune prin modem (adsl) de la romtelecom,am achizitionat un router asus WL-520GC si mai vreau sa mai cuplez un PC wireless.ce trebuie facut?
Autor
10-02-2011
Routerul Asus il poti conecta la modem in 2 feluri.
Modul 1: Cablul de la modem intra in Asus in portul de Internet. Deci Asus functioneaza ca router, apoi treci la configurare wireless in routerul Asus.
Modul 2: In aceast mod in prealabil la Asus trebuie dezactivat serverul DHCP din reteaua LAN. Cablul de la modem intra in Asus intr-unul din cele 4 portul LAN. Deci Asus functioneaza ca AccessPoint, apoi setezi partea de wireless.
Ar mai fi si Modul 3 dar este mai complicat (setari multe in modemul de RomTelecom)
Dorel
03-09-2012
Este un articol bun despre configurare wireless explicat pe intelesul tuturor. este o bucurie sa gasesti persoane care sa fie dispuse sa depuna efort pentru altii. Scrie in continuare si alte articole interesante. Am si eu un laptop cu windows 7 pe care nu reusesc sa-l conectez la router. mai sap trebuie sa reusesc
Mircea
12-03-2013
Salut! Vreau sa-mi parolez conexiunea wi-fi la router. Cum fac? Am uu router md. EAP 3660 de la genius. Multumesc!
Autor
12-03-2013
Te conectezi cu calculatorul la router, accesand din browser adresa IP a routerului, apoi te autentifici cu user si pass. Adresa IP, user si pass le gasesti in manualul de utilizare a routerului. Intri in sectiunea Wireless, apoi Wireless Security. Acolo setezi modul de "criptare" si parola.
Ramona
17-03-2013
mi se deconecteaza des laptopul si nu mai am internet wireless. folosesc un ruter canyon nu stiu modelul. stiu ca routerul este prost dar totusi poate altceva este de vina. ce este de facut sa scap de deconectari? ramona
Autor
17-03-2013
Deconectarea wireless poate fi cauzata de nivelul mic al semnalului, interferente radio cu alte echipamente sau calitatea indoielnica a routerului.
Incearca sa muti laptopul mai aproape de router, sa schimbi canalul wireless pe care emite routerul sau de proba sa schimbi routerul sa verifici daca se mai intrerupe conexiunea wireless
Sabin
22-02-2013
ma poti ajuta sa setez telefonul mobil cu android sa ma leg la wirelesu ruterului? thx
Viorel
23-03-2013
Salut te rog ajutama daca poti cum pot sa vad toate retelele care sant conectate .Am internet wirelees liber HotSpot .Am intrat la Control panel Wirelees Network Conection si am dat clic pe view available wirelees networks Si apare fereastra network Tasks Ce ar trebui sa fac sa vad retelele si cum sa le deconectez pentru a le elimina ca sa raman singur conectat pentru ca se imparte semnalul si seara pica wireles-ul . am un Adaptor TL-WN7200ND Te rog frumos ajutama Multumesc Trim un rasp pe mailul meu.
Autor
24-03-2013
In lista (view available networks) poti vedea oricat de multe retele wireless, dar la un moment dat tu esti conectat doar la o singura retea, restul sunt doar detectate.
Seara traficul wireless creste datorita cresterii numarului de persoane care se conecteaza la AccessPoint. Nu sta in puterea ta sa faci ceva sa nu se mai intrerupa conexiunea. Nu trebuie sa inchizi nicio retea.
Alex
24-03-2013
am router TRENDnet TEW-651BR si laptop hp compaq nx9010 si nu stiu sa fac configurare wireless t el
Bogdan
28-03-2013
In reteaua wifi personala apare atat conexiunea personaliazata conform indicatiilor dim manualul routerului hg655b cat si cea implicita "din fabica" a routerului. In plus dupa autentificare am internet dar dupa a dou-a cautare cu google primesc mesaz ca pagina respectiva a expirat.Care este cauza?
Autor
28-03-2013
Ai omis niste informatii importante.
Cand spui "dupa autentificare am internet dar dupa a dou-a cautare cu google primesc mesaz ca pagina respectiva a expirat" esti conectat in reteaua "personalizata" sau pe cea "implicita"?
Dorin
31-03-2013
am net si modem cu wireless de la upc. default pe wireless e un ssid si o parola scrise pe un sticher lipit pe carcasa. Te intreb e safe sa las ssid si pass default sau sa le schimb? Din ce am citit nu este recomandat lasarea datelor default. Multumesc anticipat penru raspuns. Dorin
Autor
31-03-2013
La echipamentul UPC, model EPC3925, la care tu faci referinta, SSID-ul apare de forma UPCnnnn. In principiu poti lasa neschimbate SSID si password dar eu nu sunt adeptul ca SSID-ul sa contina informatii care sa aiba legatura cu utilizatorul sau providerul.
Gabyla
01-04-2013
am un laptop (are si wireless), dar conexiunea la net e prin cablu. Cum pot sa-mi fac o retea wireless ca sa iau net de la laptop pe tableta(fara ruter). Am instalat WINDOWS XP SP2. mersi
Autor
01-04-2013
Setezi pe laptop ICS intre placa de retea wired si placa wireless. Inconvenientul este ca vei avea conexiune wireless pe tableta doar cand va fi deschis laptopul. Detalii despre Internet Connection Sharing. Mult mai simplu este sa folosesti un router, astfel vei avea conexiune wireless in casa fara a tine laptopul deschis.
Serban
12-04-2013
Super articol despre wireless in limba romana, bine documentat si insotit de imagini sugestive si bine alese. Esti meserias domnule. Bafta la scris! Serban
Ady
13-04-2013
Salut baieti.. am si eu o problema.. am achizitionat o Antenna Panel 19dbi.. cu un router wireless AP TP-Link TL-WR743ND ... vreau sa o folosesc ca sa-mi prinda retele din jur.. sa-mi apara lista sa ma connectez pe care vreau.. ma poate ajuta cineva, are cineva idee va rog contactati-ma la id mess: *** ... imi bat capul cu ea de ceva timp.. va multumesc.
Autor
14-04-2013
Routerul tau poate lucra in mai multe moduri. Tu vrei modul client, sa te conectezi cu routerul la anumite retele wireless si apoi sa ai acces la Internet de pe calculator. In acest mod calculatorul se conecteaza la router numai prin cablu, nu wireless.
In manual in capitolul 3.2.5, pagina 31, este explicat clar cum se seteaza routerul pentru acest mod.
Robert
23-04-2013
De la o vrreme imi merge netul cam greu. Imi e teama ca mai este cineva conectat wireless la routerul meu. Cum pot sa verific acest lucru si cum pot sa ma protejez. Merci
Autor
23-04-2013
In pagina web de configurare router in sectiunea Status wireless ar trebui sa gasesti lista echipamentelor conectate wireless. Tinand cont de adresele MAC ale echipamentelor tale prin eliminare ar trebui sa vezi daca exista vreun "echipament suspect".
Iti recomand sa nu mai pierzi timp, foloseste WPA2, schimba parola si eventual si Wireless MAC Filter iar in lista de accept trece adresele MAC ale echipamentelor tale.
Adrian
29-04-2013
felicitari, sunteti fantastici, am si eu o rugaminte, am un intrus in retea si v-as ruga sa ma ajutati sa-l deconectez ca nu ma pricep. va multumesc
Autor
29-04-2013
Citeste comentariul autorului din 23-04-2013. Acolo este explicat cum poti gasi daca exista un "intrus" in reteaua ta.
Apoi iti treci in Wireless MAC Filter, in lista de accept, doar MAC-urile echipamentelor tale.
Steff
11-05-2013
Buna am si eu o problema , am un ruter DrayTek Vigor 2700g cum pot sal instalez/setez cum sa gasesc drive daca nu mai am CD ... va rog ajutati !
Autor
12-05-2013
In primul rand device-ul tau este un modem/router ADSL, in RO il vei putea folosi doar in reteaua Dolce Romtelecom, avand port WAN doar pentru linii telefonice (RJ11) nu si pentru Ethernet (RJ45).
Ai verificat daca providerul (Romtelecom?) iti permite sa folosesti propriul echipament si nu unul furnizat de el?
Nu ai nevoie de CD, modemul se poate instala si fara CD.
Descarca de pe site-ul producatorului manualul de utilizare (asa cum am facut acum si eu). Acolo gasesti toti pasii pentru instalare si configurare.
Monica
13-05-2013
Buna, incerc sa conectez tableta la router. Daca nu este securizata conectarea se face fara probleme, in clipa in care am securizat routerul tableta incearca sa se conecteze si imi spune ca e "disable", ce pot sa fac? Merci
Autor
13-05-2013
Ce metoda de securizare ai incercat WPA sau WEP? Incearca amandoua metodele.
Unde iti apare disable la partea wireless a tabletei? Revino cu detalii.
Dana
13-05-2013
Buna seara, am si eu o problema. Laptopul meu nu imi recunoaste wireless-ul din casa dar le recunoaste pe cele din bloc. Am patit aceasta problema acum o zi cand dintr-o data a disparut reteaua wireless din lista cu retele. M-am uitat peste tot, totul este Enable si up to date. Ce pot sa fac mai mult? System restore nu pot sa dau ca nu am facu checkpoint sau cum se numeste. Sper ca imi puteti spune si mie cum as putea rezolva problema asta. Mentionez ca mai am 2 laptopuri si 2 telefoane care sunt conectate la aceasta retea. Doar unul singur nu o recunoaste.
Autor
14-05-2013
Sunt mai multe teste de facut pentru a afla cauza disparitiei din lista a retelei tale.
1. Verifica la router daca nu cumva lipseste bifarea de la "Show SSID" sau "Wireless Broadcast SSID". Daca laptopul a uitat parola retelei tale wireless si lipseste bifa respectiva, la scanare nu apare reteaua in lista.
2. De proba scoate "criptarea" de la router (Wireless/Wireless Security/Wireless Encryption), lasa-l fara parola, apoi scaneaza cu laptopul. Daca apare in lista adauga iar la router "criptarea", setand vechea parola.
Florian
19-05-2013
Am Win7, si router WRT160NL. Dupa multe incercari am reusit sa-l conectez (RDS). Sunt sigur ca nu l-am instalat cum trebuie caci legatura prin cablu la PC-ul meu iese mereu din internet la circa 3 7 minute sau aleator (nu are o perioada exacta) Mentionez ca atunci cand intru pe net direct fara router nu perd legatura decat poate o data sau de 2 ori pe an si atunci pentru foarte putin timp. Rog ajutor pentru configurare si sau sfaturi de inlocuire a routerului. Multumesc
Autor
12-05-2013
Cred ca intreruperile sunt cauzate de o setare din router care intrerupe conexiunea in timpul lipsei traficului de Internet.
Intra in pagina web de configurare a routerului, in sectiunea unde ai setat conexiune tip PPPoE (username si password RDS) si seteaza la campul "Connect on Demand: Max Idle Time" valoarea 0, apoi salveaza si restarteaza routerul. Verifica daca se mai intrerupe conexiunea de Internet.
Nicu
06-06-2013
Am internet de la upc cu un router WIFI cisco EPC3925. Problema este ca in sufragerie unde este montat am semnal WIFi bun, dar in dormitor (la 8 ml) semnalul este de maxim 2 linii si se pierde...Am primit de curand de la cineva un alt router cisco epc3925 care l-am montat pe cablul coaxial in dormitor unde nu aveam semnal wifi bun. La pornire, dupa initializare se aprind ledurile power, ds, us, online si cel de wireless, semnalul este bun, ma pot conecta cu laptopul la el si sa intru in setarile lui, doar ca nu am acces la internet. Sa fie de la UPC, inca nu i-am sunat sa intreb... Multumesc.
Autor
08-06-2013
Ai uitat sa mentionezi multe aspecte importante.
- Modemul primit (modemul 2) este activat? Adica pentru el plateste cineva abonament?
Daca raspunsul este NU inseamna ca nu este inregistrat in reteaua UPC si atunci este normal sa nu aiba conexiunea de Internet activa.
- Decat sa folosesti 2 modemuri CISCO pe abonamente separate iti recomand sa mai instalezi 1 Access Point in dormitor si sa-l conectezi prin cablu UTP cu modemul din sufragerie.
Florin
30-06-2013
Salut! Am cumparat un router TRENDnet TEW-812DRU cu viteze de 450 Mb penrtu banda de 2,4 Ghz si 1300 Mb penrtu banda de 5 Ghz. Am configurat routerul pe ambele benzi insa atat laptopurile cat si televizoarele nu vad decat banda de 2,4. Cineva mi-a spus ca daca laptopurile si tv. nu au incorporata placa wireles de 5 Ghz nu pot sa vada aceasta banda. Este adevarat? Sa inteleg ca am cumparat routerul degeaba cu viteza de 1750 cand puteam sa aleg unul cu viteza de 450 mb pe o singura banda de 2,4 Ghz. Precizez ca Tv este un Samsung UE46D8000 fabricat in 2011 si laptopul un Dell Inspiron n5110. Cum se poate rezolva problema? Va multumesc!
Autor
30-06-2013
Sfatul a fost bun. Daca TV-ul si laptopurile nu au banda de 5GHz nu poti rezolva problema.
Vlad
04-07-2013
Deci am un switch de la trendnet si in el vreau sa introduc un router trenda N 150mb cum fac ca am incercat in toate felurile si nu merge
Autor
06-07-2013
De fapt ai Tenda N150 nu Trenda.
Acest device are 1 port Ethernet (RJ45) si Wireless. Acest port RJ45 poate fi configurat ca port WAN (Internet) sau LAN (retea locala).
- Poate fi folosit sa conectezi Internetul (de la provider) prin cablu (la portul RJ45) si sa trimita Internet Wireless catre alte device-uri sau
- Sa se conecteze la o retea Wireless si sa trimita Internet prin cablu pe portul RJ45.
Nici unul din cazuri nu se potriveste cu ce vrei tu.
Daca vei conecta portul din Tenda cu 1 port din switch atunci nu vei putea aduce Internet in reteaua ta decat Wireless.
Potrivit pentru tine ar fi un router cu cel putin 2 porturi, 1 port WAN (Internet) si 1 port LAN (retea locala).
Ionut
22-07-2013
am un tell samsung y young si vreau sa-l conectez prin wireless la un router huawei,cum fac? imi da intotdeauna autentificare esuata cand introduc parola,te rog ajuta-ma..multumesc
Autor
30-07-2013
Pentru proba seteaza pe router conexiunea wireless sa fie open, fara parola si apoi incearca sa te conectezi cu telefonul si cu un laptop. Daca nici asa nu merge cred ca este de la router. Incearca o resetare a routerului (factory default), seteaza-l la loc si apoi incearca din nou.
Rodica
27-07-2013
Buna ziua, Ce este de facut daca router-ul da mesajul IN AFARA ARIEI DE ACOPERIRE?
Autor
30-07-2013
Lipsesc detaliile. Cred ca te referi la un router 3G si in zona ta nu ai semnal sa se conecteze la reteaua providerului.
Gabriel
09-08-2013
recent m am mutat intr o locuinta noua (parter si mansarda ) unde legetura la intrenet si tv este prin fibra optica de la RDS . zilele trecute s a facut conectarea si functioneaza normal acum as vrea sa instalez un router la care sa se conecteze wireless 2 televizoare si 2 laptop uri ...cate un tv si un laptop pe fiecare nivel ideea este ca elecricienii care au realizat instalatia casei mi au recomandat sa instalez cate un router pe fiecare nivel , pt ca semnalul nu trece f bine prin placa de beton ... pt ca nu ma pricep bine la acest domeniu , va cer sfatul dumneavoastra ...ce ar trebui sa cumpar? un router sau doua ... eventual un model recomandat pt legatura la RDS ... multumiri anticipate !
Autor
09-08-2013
Recomandare: instaleaza cate un echipament wireless pe fiecare nivel al casei si un cablu UTP intre echipamente (deci intre etaje).
Folosesti 2 routere (care pot fi identice), configurate unul ca router si celalalt ca access point.
Nu fac recomandari pentru achizitionarea echipamentelor.

Sus